Σωτήρης Καραμεσίνης
πληροφορίες για το σεμινάριο “Εκπαίδευση στην μέθοδο MUSA (Musical System of Acting)” του Σωτήρη Καραμεσίνη και της Αγγελικής Τουμπανάκη

Σωτήρης Καραμεσίνης

Ο Σωτήρης Καραμεσίνης είναι σκηνοθέτης και ερευνητής, γνωστός για την δημιουργία της μεθόδου MUSA: (Musical System of Acting).

Συνδυάζοντας την εμπειρία και τις γνώσεις στην μουσική, με την έρευνα στην αρχαία τραγωδία και στην διδασκαλία της υποκριτικής, δημιούργησε το «Μουσικό Σύστημα Υποκριτικής» μια μέθοδο εκπαίδευσης και προετοιμασίας των ηθοποιών με μουσική, με την οποία και σκηνοθετεί από το 2008 και διδάσκει σε δραματικές σχολές και σεμινάρια στην Βραζιλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες όπως η Ν. Κορέα.

Από το 2008 έως το 2017 έζησε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου σκηνοθέτησε παραστάσεις αρχαίου δράματος κυρίως, δίδαξε σε ανώτατες σχολές παραστατικών τεχνών, παρουσίασε την μέθοδο του και προετοίμασε ηθοποιούς για ρόλους (ως acting coach), σε ταινίες και σειρές για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.Το 2008-9 έκανε ένα πρωτοποριακό βήμα στο να διδάξει τις Βάκχες του Ευριπίδη, στην βραβευμένη θεατρική ομάδα “Nós Dο Morro”, γνωστή από τα παιδιά και τους εφήβους της ταινίας «Η Πόλη του Θεού».

Από το 2000 έως σήμερα, σκηνοθέτησε στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βραζιλία, θεατρικά έργα των Ευριπίδη, Ζαν Πολ Σαρτρ, Όσκαρ Ουάιλντ, Ευγένιου Ιονέσκο, Γκράχαμ Γκριν, Χάρολντ Πίντερ, Χάουαρντ Μπάρκερ, Ιγκνάσιο δελ Μοράλ και πολλών άλλων.

Από το 2017-18 διδάσκει MUSA στην Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν».

Το 2013 ίδρυσε την Βραζιλιάνικη εταιρεία θεάτρου “Musa cia Teatral” με την οποία δημιούργησαν ένα πρότυπο θεατρικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εκατοντάδες παιδιά και εφήβους του σχολείου της ΜΚΟ “Solar meninos de Luz”, στις φαβέλες του λόφου Cantagalo στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Για το project αυτό, γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ευτυχισμένοι πρίγκιπες” του σκηνοθέτη Πάνου Δεληγιάννη, σε παραγωγή του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, και την στήριξη του ΕΚΚ και της ΕΡΤ, και έκανε πρεμιέρα στο 20ο διεθνές φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2018. Η ταινία διακρίθηκε και βραβεύτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου μέχρι σήμερα.