Μαρία Μαγκανάρη
πληροφορίες για το σεμινάρο “Συγγενείς στη σκηνή 2 – Μυστικά και ψέματα” της Μαρίας Μαγκανάρη

Μαρία Μαγκανάρη

Η Μαρία Μαγκανάρη είναι ηθοποιός και σκηνοθέτις.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Φιλολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από τη Δραματική Σχολή Βεάκη.

Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Κανιγκούντα», συμμετείχε ως ηθοποιός σε όλες τις παραστάσεις του θιάσου (2005-2013), σε σκηνοθεσία Γ.Λεοντάρη.

Το 2012 επιχείρησε την πρώτη της σκηνοθεσία (“Μεσοπόλεμος”,Οικία Κατακουζηνού), ενώ το 2014 ίδρυσε την ομάδα προτσές.

Έχει σκηνοθετήσει ακόμα τις παραστάσεις: “Αλεξάντερπλατς” βασισμένο στο κείμενο του Αλ. Ντέμπλιν (Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης 2012/ Φεστιβάλ Αθηνών, 2013), “Το θηρίο στη ζούγκλα” του Χ. Τζέιμς (Θέατρο Τέχνης- Καρόλου Κουν / Φρυνίχου, 2014), “Η Φθινοπωρινή Σονάτα” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζης, 2015), “Η Αρχή του Κακού” της Μαρίας Φακίνου (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2017), “Οι Παραθεριστές” του Μαξίμ Γκόρκι (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών- Εφηβική Σκηνή, 2018), “Τριστάνος” του Τόμας Μαν (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2018), “Θείος Βάνιας” του Α. Τσέχωφ (Κ.Ε.Τ. και Bios 2019), “Νόρα” του Χ. Ίψεν (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων, 2020).

Έγραψε και σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία «Κλαίνε την ώρα που τα σκοτώνουν» (παραγωγή Ε.Κ.Κ., 2007). Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και διακρίθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.