πληροφορίες για το σεμινάριο “Butoh” της Ιωάννας Γκαραγκούνη

Ιωάννα Γκαραγκούνη 

H Ιωάννα Γκαραγκούνη έχει σπουδάσει Μπαλέτο, Τεχνική Graham και Τεχνική Horton (μοντέρνο), Τεχνική Dunham (Afro Caribbean Dance), Θεατρικές Τέχνες, Ιστορία Χορού, Μουσική, Αυτοσχεδιασμό, Σύνθεση, Τεχνική Παράστασης, Τζαζ, Γιόγκα, Physical Exercises και Body Conditioning στη σχολή Alvin Ailey American Dance Center στη Ν. Υόρκη, από όπου και αποφοίτησε το 1991. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στα Merce Cunningham Dance Studio και Hawkins Studio, NY. Χορογράφησε και έλαβε μέρος στην παράσταση “Once upon a time” στο R. Perry Theater, Brooklyn, NY.

Από το 1991 έως το 2000 δίδαξε σύγχρονο χορό σε επαγγελματικές σχολές χορού στην Αθήνα. Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια στην Ιαπωνία (2000-2004) όπου διδάχθηκε την τέχνη του Butoh από τους ιδρυτές του αλλά και από σπουδαίους δασκάλους:

Στο Tatsumi Hijikata Memorial Asbestos Studio, Tokyo, 2000-2003 υπό την καθοδήγηση των πρωτοπόρων: Akikο Motofuji (σύζυγο του Tatsumi Hijikata), Yoshito Ohno, Taketeru Kudo, Koichi Tamano, Oikawa Hironobu, Keito Takada (Physical Expression).

Σπουδές με τους:

Toru Iwashita (Sankai Juku dance troupe), Yukio Waguri, Dairakudakan Dance Group (2001 – 2002). Από το 2002 έως το 2004 στο Kazuo Ohno & Yoshito Ohno Dance Studio στη Yokohama υπό την καθοδήγηση των Kazuo Ohno και Yoshito Ohno. Παράλληλα στο Τόκιο σπουδές στο χορό Butoh με τον Akira Kasai στο Tenshikan Studio. Επίσης σεμινάριο στην τεχνική Noguchi Taiso Physical Exercises με την καθηγήτρια Misao Hatori στο Asahi Culture Center, Tokyo.

Στο Τόκιο δίδαξε, έλαβε μέρος καθώς και χορογράφησε παραστάσεις. Συνεργάστηκε ως χορεύτρια σε παράσταση Butoh με την Akiko Motofuji και τον Daiji Meguro στο Bunka Gakuin University, Tokyo, στην εναρκτήρια εκδήλωση για την Έκθεση Φωτογραφίας Butoh της φωτογράφου Shionoya Michiru.
Παραστάσεις στα Tatsumi Hijikata Memorial Asbestos Studio, Kagurazaka Die Pratze Theater, Session House Theater στο Τόκιο. Από το 2005 διδάσκει Butoh στην Ελλάδα σε δραματικές σχολές, σε σχολές χορού και καλλιτεχνικούς φορείς, χορογραφεί και δίνει παραστάσεις.

Στην εκπομπή ART ΕΡΤ της 4/11/2015 με θέμα την Ιαπωνική κουλτούρα συμμετέχει χορεύοντας αυτοσχεδιαστικά και μιλά για την τέχνη του Butoh.
Επί σειρά ετών ήταν μέλος της επιτροπής του ΥΠ.ΠΟ. ως εξετάστρια για το μάθημα του σύγχρονου χορού και του αυτοσχεδιασμού στις εισαγωγικές, κατατακτήριες και διπλωματικές εξετάσεις για τις Ανώτερες σχολές χορού.