Ελεάνα Γεωργούλη
πληροφορίες για το σεμινάριο “Το διευρυμένο σώμα στο τοπίο της τρέλας” της Ελεάνας Γεωργούλη

Ελεάνα Γεωργούλη

multidisciplinary theatre artist

director | actress | physical performer

theatre & physical practices teacher

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1987. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκα με κλασσικό & σύγχρονο χορό, μουσική (πιάνο) και θέατρο. Σπούδασα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είμαι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και αριστούχος απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Σωματικού και Διαπολιτισμικού Θεάτρου (Master of Arts) του Πανεπιστημίου του Exeter της Μ. Βρετανίας, με δάσκαλο τον Phillip Zarrilli.

Υπήρξα ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ. Από το 2009 έως το 2017 στα πλαίσια της συνεργασίας μου με την ομάδα, ερμήνευσα τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των έργων: “Η Αποστολή” του H. Muller, “Εμείς” του Υ. Zamyatin, “Βόυτσεκ” του G. Buchner, “Στη Σωφρονιστική Αποικία” του F. Kafka, “Η Μεταμόρφωση” του F. Kafka, “Οι Δίκαιοι” του A. Camus, “Όπως σας αρέσει” του W. Shakespeare σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου. Το 2016 στο πλαίσιο των «Βραβείων Κουν 2016» τιμήθηκα με το “Βραβείο σε νέο καλλιτέχνη του θεάτρου”, για τις ερμηνείες μου ως «Μαρία» στο έργο «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ και ως «Ι-330″ στο έργο «Εμείς» του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν.

Από την επιστροφή μου στην Αθήνα το 2009, εργάζομαι σαν ηθοποιός / περφόρμερ στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Σαν ηθοποιός έχω συμμετέχει σε παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχω ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως το Medeamaterial του Η. Muller (Μήδεια), Αίαντας του Σοφοκλή (Τέκμησσα), Ιούλιος Καίσαρας του W. Shakespeare (Καλπούρνια) κ.α.

Στο πεδίο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ερευνώ την ψυχοσωματική εκπαίδευση του ηθοποιού/performer ενσωματώνοντας στην δουλειά μου, στοιχεία ασιατικών πολεμικών τεχνών και της πρακτικής της yoga. Έχω διδάξει και επιμεληθεί εργαστήρια physical performance για θεσμούς, όπως το ΛΥΚΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ του Φεστιβάλ Αθηνών. Είμαι μέλος του διδακτικού προσωπικού της επαγγελματικής δραματικής σχολής του “Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν” και της “Δραματικής Σχολής Πέτρας” .

Τα τελευταία χρόνια μελετώ την οριζόντια διασύνδεση πρωτότυπου έργου / σκηνικής σύνθεσης / ερμηνείας. Το Φλεβάρη του 2020 παρουσίασα το σκηνοθετικό μου project ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ στο θέατρο του Νέου Κόσμου. Για τις ανάγκες της παράσταση δημιούργησα ένα πρωτότυπο θεατρικό κείμενο, βασισμένο στην αληθινή ιστορία της γιαγιάς μου και αγωνίστριας της Αντίστασης, Βάσως Στροφύλλα. Το 2020 ίδρυσα την Εταιρεία RETROSPECTIVA, πεδίο θεατρικής έρευνας μέσα από το οποίο διερευνάται η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, το θέατρο ντοκουμέντο και η πρωτότυπη δραματουργία βασισμένη σε πραγματικά υλικά.