Ειρήνη Μουντράκη
πληροφορίες για το σεμινάριο “Σύγχρονη ελληνική δραματουργία στη χώρα του θεάτρου” της Ειρήνης Μουντράκη

Ειρήνη Μουντράκη

Η Ειρήνη Μουντράκη είναι απόφοιτος, κάτοχος μεταπτυχιακού και αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε επίσης Ιταλική Τέχνη και Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο ως υπότροφος.

Είναι υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου και Διεθνών Σχέσεων στο Εθνικό Θέατρο, όπου εργάζεται ως ειδικός καλλιτεχνικός συνεργάτης από το 1999. Εμπνεύστρια, δημιουργός και υπεύθυνη του Greek Play Project (GPP), της δίγλωσσης διαδικτυακής πλατφόρμας για τη μελέτη, ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου (www.greek-theatre.gr) με την οποία οργανώνει και το Greek Play Project New York.

Τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Carlo Goldoni. Η ζωή, το έργο του και η πρόσληψή του στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Αιγόκερως, Αθήνα 2019 και το 2020 ο τόμος Η δυναμική του ελληνικού λόγου στο θέατρο του οποίου έχει την επιστημονική επιμέλεια από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο στο πλαίσιο του προγράμματος Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 καθώς και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει διδάξει ιστορία θεάτρου και δραματολογία σε δραματικές σχολές (από το 2015 διδάσκει στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου) και έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις με ερασιτέχνες (Σ.Α.Ν.).

Ήταν υπεύθυνη του προγράμματος Χαρτογράφηση της σύγχρονης θεατρικής πραγματικότητας στην Ελλάδα για το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού. Επίσης, μέλος του Εργαστηρίου Θεατρολογικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης «Πυθαγόρας» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2000 συνεργάστηκε σταθερά ως θεατρικός κριτικός στα περιοδικά ΑΝΤΙ (2000 – 2008), highlights (2000-2010), ΜΟΝΟ (2012) και σποραδικά σε άλλα όπως το Creative Theatre, Φουαγιέ, κ.α.. Κείμενα, κριτικές, μελέτες και εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες καθώς και σε συλλογικούς θεατρολογικούς τόμους και θεατρικά προγράμματα. Έχει επιμεληθεί δεκάδες έντυπα του Εθνικού Θεάτρου και του ελεύθερου θεάτρου. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και θεατρολογικές συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει διοργανώσει εργαστήρια, ημερίδες και θεατρικές δράσεις.

Επίσης, έχει μεταφράσει θεατρικά έργα από τα ιταλικά και έχει επιμεληθεί εκδόσεις για το θέατρο. Την περίοδο 2019-2020, στο Εθνικό Θέατρο παρουσιάστηκε σε δική της μετάφραση το Καινούργιο σπίτι του Κάρλο Γκολντόνι στο θέατρο Ρεξ.

Είναι Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Επιχορηγήσεων Ελεύθερου Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού (2017- σήμερα). Είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών.

Το 2013 συμμετείχε στο International Visitors Leadership Program στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με θέμα Promoting Social Change Through the Arts προσκεκλημένη από το United States Department of State – Bureau of Educational and Cultural Affairs.