Δημήτρης Καταλειφός
πληροφορίες για το σεμινάριο “Βασικά στοιχεία προσέγγισης ενός ρόλου” του Δημήτρη Καταλειφού

Δημήτρης Καταλειφός

Ο Δημήτρης Καταλειφός είναι ηθοποιός. Έχει καταγωγή από τη Σέριφο και τη Σμύρνη. Σπούδασε Νομικά και στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη από την οποία αποφοίτησε το 1975. Έχει συνεργαστεί με διάφορους θιάσους και σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων o Αντώνης Αντύπας (Απλό Θέατρο) και ο Σπύρος Ευαγγελάτος (Αμφι-Θέατρο).

Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της εταιρίας θεάτρου Η Σκηνή και του θεάτρου Εμπρός (θεατρικός οργανισμός Μορφές) στου Ψυρρή, το οποίο με τη λειτουργία του συνέβαλε στην αναμόρφωση της γύρω περιοχής. Και οι δύο αυτές ομάδες υπήρξαν από τους σημαντικότερους θεατρικούς πυρήνες της εποχής τους. Διαλύθηκαν τη δεκαετία του ’80 και το 2000 αντίστοιχα.

Παράλληλα, σκηνοθετεί στο θέατρο από το 1998 (Ο Δον Ζουάν έρχεται από τον πόλεμο, Θέατρο Εμπρός) και διδάσκει χρόνια σε σχολές, μεταξύ των οποίων η Δραματική σχολή του Εμπρός (του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος), του Εθνικού Θεάτρου του Ωδείου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών. Στον κινηματογράφο, σημαντικές εμφανίσεις του υπήρξαν, μεταξύ άλλων, Τα Πέτρινα Χρόνια (1985) του Παντελή Βούλγαρη και ο Θεόφιλος (1987) του Λάκη Παπαστάθη -για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο «Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης». Στο θέατρο, για τη διετία 2002-2004 (Ο ξεριζωμός, Τρία βήματα πριν), τιμήθηκε με το Α΄ έπαθλο Αιμίλιος Βεάκης. Για την ερμηνεία του ως Χιού Ο’Ντόνελ στο έργο Ο ξεριζωμός (2003) με το Β΄ βραβείο ανδρικού ρόλου, για τον Πάστορα Μάντερς στους Βρυκόλακες με το Α΄ βραβείο ανδρικού ρόλου, και για τον Επιστάτη (2010-11) με το Α΄ βραβείο ανδρικού ρόλου, του περιοδικού Αθηνόραμα. Σημαντικότερες εμφανίσεις του στην τηλεόραση υπήρξαν το Μινόρε της αυγής (1983-4) του Φώτη Μεσθεναίου και το 10 της Πηγής Δημητρακοπούλου, για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου, Πρόσωπα 2008.