Αντώνης Παπαδόπουλος
πληροφορίες για το σεμινάριο “Κρουστά, τραγούδια και ρυθμολογία από τη Δ.Αφρική” του Αντώνη Παπαδόπουλου

Αντώνης Παπαδόπουλος

Κρουστός – καθηγητής κρουστών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε ελληνικά παραδοσιακά και κλασικά κρουστά. Το 2001 ανακαλύπτει κι ερωτεύται το djembe κι έκτοτε τα κρουστά της Δυτικής Αφρικής γίνονται το επίκεντρο της μελέτης και μουσικής του αναζήτησης. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα μαθημάτων και σεμιναρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αφρική (Γιώργος Φασόλης, Ponda O ‘Bryan, Seraphin Zekoua, Yeye Kante, Mare Sanogo, Karim Coulibaly, Moussa Oulare, Adama BilorouDembele, Sidiki Camara, Dartagnan Camara,Thomas Guei, Harouna Dembele, Bachir Sanogo, Mbar Ndiaye, Kassoum Diarra, Sega Sidibe, Famoudou Konate κ.ά.) με σημαντικότερη επιρροή και μαθητεία δίπλα στον Maître Maré Sanogo.

Το 2003 συναντά την χορογράφο, χορεύτρια και δασκάλα χορού Άννα Καραμήτσου, από την οποία εκπαιδεύεται στη συνοδεία του αφρικάνικου χορού και ξεκινά η μέχρι και σήμερα συνεργασία τους, με αποτέλεσμα την εξειδίκευσή του στη μουσική συνοδεία χορού-κίνησης. Το 2004 ίδρυσαν την Ομάδα Αφρικάνικου Χορού & Μουσικής SELI KANOU. Το 2007 ιδρύεται η Σχολή Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής & Τεχνών στην Αθήνα, STUDIO SELI KANOU, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μελέτης, εκπαίδευσης και διάδοσης της μουσικοχορευτικής αυτής κουλτούρας στην Ελλάδα, στην οποία είναι βασικό στέλεχος και συμμετέχει ως υπεύθυνος της μουσικής διδασκαλίας και σολίστ. Μέσω της Ομάδας/Σχολής SELI KANOU έχει πραγματοποιήσει πληθώρα παραστάσεων, συναυλιών, μαθημάτων και σεμιναρίων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με συγκροτήματα, καλλιτέxνες, φεστιβάλ, εκπαιδευτικούς φορείς από όλους τους χώρους της τέχνης ως μουσικός, δάσκαλος αφρικάνικων κρουστών, σολίστ, μουσική επιμέλεια κ.ά. Ενδεικτικά: Seraphin Zekoua (2005-2010), Moussa Oularé (2010), Maître Maré Sanogo (2011-2013), Mama Adama Camara (2012), Bachir Sanogo (2012- 2013), Kassoum Diarra (2014), Sega Sidibé (2015), Harouna Dembele (2018). “Echodrassi”/ Νίκος Τουλιάτος, “Drumvoice” / Πέτρος Κούρτης, “Booknotes” / Μαρία Γιαγιάννου, “Los dos o mas”, Adedeji Adetayo, “BlueNote Organ Trio”, “Afrodyssey Orchestra”, κ.ά.

Διδάσκει με πάθος, πίστη και αφοσίωση από το 2007 σε ενήλικες και παιδιά με σκοπό τα αφρικάνικα κρουστά, να γίνουν ευρέως πιο γνωστά και προσιτά σε όλους.  Έχει δημιουργήσει πλήθος μουσικών μεταγραφών, μετατρέποντας ηχογραφήσεις από τη δισκογραφία και τη βιντεογραφία της μουσικής του djembe, σε μουσικά κείμενα. Έτσι καταφέρνει να συνδυάσει με μεθοδικότητα, την Θεωρία της Μουσικής με τους αφρικανικούς, παραδοσιακούς τρόπους παιξίματος και εκμάθησης.

Το 2016, σε συνεργασία με την Άννα Καραμήτσου, δημιουργείται η εκπαιδευτική μέθοδος West African Dance & Drum Connection (DDC), που αφορά στην άρρηκτη αλληλοσύνδεση του χορευτή με τον μουσικό μέσα από τον Δυτικό αφρικάνικο χορό και τα κρουστά.

Τον Απρίλιο του 2019, παρουσιάζει εργασία σχετικά με την σύνδεση των αφρικανικών κρουστών και του αφρικανικού χορού από την Δ. Αφρική, στα πλαίσια του 4ου RCA (Rencontres Chorégraphiques d’Abidjan), στο Αμπιτζάν, στην Ακτή Ελεφαντοστού.