Άννα Καραμήτσου
πληροφορίες για το σεμινάριο “Αφρικάνικος χορός και τραγούδια από τη Δ. Αφρική” της Άννας Καραμήτσου

Άννα Καραμήτσου

Χορογράφος – Καθηγήτρια Χορού – Performer
Ιδρύτρια της πρώτης Σχολής Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής και Τεχνών SELI KANOU – West African Dance & Music, στην Ελλάδα, το 2007.

Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ). Υποτροφίες από την Γαλλική Κυβέρνηση για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι: Ψυχοθεραπεία μέσω του Χορού και Ιστορία Χορού (Paris IV – Sorbonne), και από την Σχολή του Peter Goss για σπουδές Σύγχρονου Χορού και απέκτησε ειδική άδεια διδασκαλίας του συστήματος του. Μέλος της IF-EPFCL. Μέλος του Φόρουμ της Αθήνας, μέλους της IF-EPFCL (Ecole de Psychanalyse des Forums du Champ Lacanien / Σχολή Ψυχανάλυσης των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου).

Έχει παρακολουθήσει πλήθος ανεξάρτητων μαθημάτων με αντικείμενο τον κλασικό, σύγχρονο χορό, αφρικανικό χορό και πολλά άλλα είδη χορού, μουσικής, θεάτρου και τραγουδιού καθώς και σεμινάρια σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική.

Έχει συμμετάσχει ως σολίστ, χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και répétitrice σε πλήθος ομάδων χορού, χοροθεάτρου, θεατρικών έργων, μουσικοχορευτικών παραστάσεων, ταινιών, video clip κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Γ. Μέτσης, Χ. Μανταφούνης, Editta Brown, Blanca Li, L. Gomes, Μ. Ναλμπάντης, Urban Sax, Επαγγελματική Σχολή Χορού Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, ως χορεύτρια-σολίστ για τον κεντρικό χορευτικό ρόλο «Αηδόνα», και σαν répétitrice, στο έργο του Αριστοφάνη «Οι Όρνιθες» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Ζουζού Νικολούδη (Επίδαυρος, Ηρώδειο, Κρήτη, Φεστιβάλ Φιλίππων κ.ά).

Έχει συνεργαστεί ως χορογράφος, répétitrice και χορεύτρια στην Comèdie Française στο έργο του M. Lermontov «Le Bal masqué» σε σκηνοθεσία του Anatol Vassiliev.

Διδάσκει σύγχρονο και κλασικό χορό, σε ενήλικες και παιδιά με ή χωρίς ιδιαιτερότητες, σε σχολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το 1986.

Μελετά τον αφρικάνικο χορό και την αφρικανική μουσική (τραγούδι, κρουστά, n’goni) από το 1993 με τους: Norma  Claire, Maître Maré Sanogo, Ibrahim Doumbia, Korotonou Kanté, Elsa Wolliaston, Irène Tassembedo, Mame Leno, Aicha Diallo, Doumbia Abdou, Moise Kourouma, Assetou Coulibaly, Ousmane Touré, Yelly Thioune, Mamadama Camara, Gérard Diby, Sourakhata Dioubaté, Yama “La Reine de Sabar” Wade, Mamadou Kanté, Bachir Sanogo, Kassoum Diarra, Harouna Dembele, Sega Sidibé κ.ά.

Θεωρείται ο άνθρωπος που το 1997 εισήγαγε τον Δυτικο-αφρικάνικο χορό για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έκτοτε, δίνει σεμινάρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αφρική.

Η μέθοδος της είναι βασισμένη στην συνειδητοποίηση του σώματος, την αποκατάσταση της επικοινωνίας και της ενότητας του μυαλού με το σώμα αλλά και με τον εξωτερικό από το σώμα χώρο και τους άλλους ανθρώπους. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του συμμετέχοντα ως μονάδα αλλά και ως μέλος της ομάδας.

Διερευνά, επίσης, την σύνδεση του αφρικάνικου με τον σύγχρονο χορό στην γλώσσα της κίνησης και εμβαθύνει στην αλληλεπίδραση του χορευτή με τον μουσικό στο μουσικοχορευτικό σχήμα.
Έχει οργανώσει σειρά σεμιναρίων, με σημαντικούς δασκάλους από το εξωτερικό, θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων, ενώ οργανώνει εκπαιδευτικά ταξίδια σχετικά με τον αφρικάνικο χορό, τα κρουστά και με την αφρικάνικη κουλτούρα, σε Ευρώπη και Αφρική.

Τα τελευταία χρόνια, έχει χορογραφήσει τις παραστάσεις: “Kelen Maana Farafina Υε” (Ένα Παραμύθι για την Αφρική), “Μάσκα” , “Γένους Θηλυκού”, “Initiation”, “Taama” κ.ά., όπου αναμιγνύει τον αφρικάνικο χορό με τον σύγχρονο χορό, το flamenco, το θέατρο, το χοροθέατρο και τα παραμύθια και οι οποίες αποτελούν μια σύγχρονη ματιά στην παράδοση, χρησιμοποιώντας αφρικάνικα ηχοχρώματα σε ζωντανή μουσική.

Το 2004 ίδρυσε σε συνεργασία με τον μουσικό Αντώνη Παπαδόπουλο την Ομάδα Αφρικάνικου Χορού & Μουσικής SELI KANOU.

Το 2007 ίδρυσε την πρώτη Σχολή Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής & Τεχνών στην Αθήνα, SELI KANOU, WESTAFRICAN DANCE & MUSIC.

Μετά από πολύχρονη έρευνα που αφορά στην άρρηκτη αλληλοσύνδεση του χορευτή με τον μουσικό μέσα από τον Δυτικό αφρικανικό χορό και τα κρουστά, και σε συνεργασία με τον μουσικό Αντώνη Παπαδόπουλο, δημιουργείται η εκπαιδευτική μέθοδος West African Dance&Drum Connection (DDC), η οποία από το 2016 εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες και παιδιά της σχολής SELI KANOU.

Τον Απρίλιο του 2019, παρουσίασε την μέθοδό της με θεωρητικές εισηγήσεις και εργαστήρια χορού, στο EDEC – Ecole de Danse et d’Echange Culturel / Rose Marie Guiraud  και στο INSAAC – Institut National Superieur des Arts et del’Action Culturelle, στα πλαίσια του 4ου RCA (Rencontres Choregraphiques d’Abidjan), στο Αμπιτζάν, στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Seli Kanou, στη βασική διάλεκτο του Μαλί, τα Bambara, σημαίνει Γιορτή ή Προσευχή Αγάπης.